Εορτασμός 100 χρόνων της Αγίας Παρασκευής. 1922-2022.

Η Δορβιτσά στις 24 Ιουλίου 2022 ημέρα Κυριακή, φόρεσε τα γιορτινά της για να γιορτάσει μια μεγάλη επέτειο. Τα 100 χρόνια της ανέγερσης του ενοριακού ναού Αγία Παρασκευή (1922-2022).

Την ιερή μυσταγωγία και το ιερό Μνημόσυνο, ετίμησαν και ελάμπρυναν με την παρουσία τους οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.Ιερόθεος, Ιταλίας κ. Πολύκαρπος εκ Ναυπάκτου και Φθιώτιδος κ.Συμεών, ο οποίος τιμητικά προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία και εκήρυξε τον Θεό λόγο της πανηγυρικής ημέρας.

Έψαλλαν οι πρωτοψάλτες Παντελής Αναστασόπουλος και Γιάννης Αναστασόπουλος. Ο Χαράλαμπος Δ. Χαραλαμπόπουλος, ιστοριοδίφης – συγγραφέας αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανέγερσης του Ναού, ενώ ο Χρήστος Σπ. Παϊσιος, Πρόεδρος του Δικ. Συλλόγου Μεσολογγίου, εξιστόρησε βιογραφικά των Δορβιτσωτών αρχιερέων Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού και Μητροπολίτου Δαμασκηνού, καθώς και των ιερομονάχων ηγουμένων που υπηρέτησαν τον Ναό.

Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης και Δημήτριος Κωνσταντόπουλος. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπάκτου Σιμάκης Γεώργιος, ο εντεταλμένος Σύμβουλος της Δημοτικής ενότητας Πυλήνης Ηρακλής Μουχτούρης, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπάκτου Μπουλές Ιωάννης, ο πρώην Δήμαρχος Πυλήνης Φώτης Ζησιμόπουλος, ο πρώην γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας Άγγελος Ζησιμόπουλος, ο περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Σύψας, ο Αντιπρόεδρος (Ο.ΣΥ.Ν.) Θανάσης Καλαβρουζιώτης, ο Δ/ντης της Παπαχαραλαμπείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου Γιάννης Χαλάτσης, ο Δ/ντης της Εφημ. Ναυπακτιακή Φωνή, Ηλίας Δημητρόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Στράνωμας Γρηγόρης Ταμπάκης.

Μετά τη Θεία Λειτουργία και την Λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Παρασκευής γύρω από τον Ναό. Προσφέρθηκαν από το εκκλησιαστικό Συμβούλιο παραδοσιακά γλυκά και καφές στο κατάστημα του Κώστα Κουφογιάννη.

Το μεσημέρι οι οργανωτές, Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, Κοινότητα και ο Σύλλογος Δορβιτσωτών, προσέφεραν γεύμα στην γραφική Πλατανόβρυση στους επισήμους και τους πολυπληθείς προσκυνητές υπό τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας του Παντελή Αναστασόπουλου. Ήταν μια εξαιρετική ημέρα.

Ευχαριστούμε θερμά τους σεβαστούς Μητροπολίτες και όλους τους συμμετέχοντες.

Ευχαριστούμε την εταιρεία Μανίκα για την χορηγία της Ορχήστρας.

Ευχαριστούμε την χωριανή μας Πολυξένη Παϊσίου που προσέφερε για το γεύμα τις χειροποίητες παραδοσιακές λαχανόπιτες.

Η εκδήλωση αυτή είναι ιστορική και θα παραμείνει εσαεί στη μνήμη των απανταχού Δορβιτσιωτών.