Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δορβιτσιάς
Η προσπάθεια για τη διάσωση της λαϊκής μας παράδοσης άρχισε το 1971 από το Σύλλογό μας με τη συλλογή ιστορικού και λαογραφικού υλικού. Έτσι το 1973 ιδρύθηκε στην κοινότητα Δορβιτσάς το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο. Αποτέλεσμα της προσπάθειας μας αυτής επίσης ήταν το πόνημα των 510 σελίδων «ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ» (1980), έκδοση Συλλόγου Δορβιτσωτών Ναυπακτίας, η επιμέλεια και συγγραφή του οποίου ανήκει στο μέλος του Συλλόγου μας και συγγραφέα Χαράλαμπο Δ. Χαραλαμπόπουλο. Το βιβλίο αυτό αποτελεί Ιστορική και Λαογραφική μελέτη με πλατιά αναφορά στη Ναυπακτία και ιδιαίτερα στα χωριά της Πυλήνης, στην ιδιότυπη τοπική γλωσσική διάλεκτο τα μπουλιάρικα και στους Μπουλιαραίους.
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στεγάστηκε αρχικά σε ένα δωμάτιο κάτω από την πλατεία Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού και στη συνέχεια (18/8/1996) στο ιδιόκτητο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου του Συλλόγου. Από το Σεπτέμβριο του 2009 τούτο μεταφέρθηκε στο κτίριο του αργούντος Δημοτικού Σχολείου σε δύο μεγάλα δωμάτια.
Το Πνευματικό Κέντρο όπως προβλέπει το καταστατικό του Συλλόγου, περιλαμβάνει Ιστορική και Λαογραφική Συλλογή (Μουσείο), καθώς και Δανειστική Βιβλιοθήκη (515 βιβλία ποικίλου περιεχομένου).
Το Μουσείο περιέχει 406 αντικείμενα καταγεγραμμένα σε ειδικό βιβλίο, ήτοι:
Λαογραφικά (Οικιακά σκεύη, γεωργικά εργαλεία, κτηνοτροφικά είδη, αργαλειός, υφαντικά κλπ.)
Ιστορικά (Σπαθιά, κουμπούρια κλπ)
Βιβλία παλαιάς έκδοσης ( Ικανό μέρος της βιβλιοθήκης του Δορβιτσώτη Πνευματικού του Σινά Δανιήλ Παπαϊωάνου)
Ιστορικά επαναστατικά έγγραφα του ’21
Φωτογραφίες πεσόντων στους νεώτερους αγώνες του Έθνους.
Φωτογραφική Γωνιά του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού Παπανδρέου (κορυφαίας εκκλησιαστικής και πολιτικής προσωπικότητας της νεώτερης Ελλάδας που γεννήθηκε στη Δορβιτσά)
Φωτογραφική Γωνιά του Μητροπολίτη Φθιώτιδας Δαμασκηνού Παπαχρήστου.
Φωτογραφίες κληρικών, δασκάλων, κοινοταρχών, φουστανελάδων κλπ
Συλλογή ορυκτών
Δύο Αρχιερατικές ενδυμασίες του Μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδας Δαμασκηνού.
Το Μουσείο συνεχώς εμπλουτίζεται και κατορθώνει έτσι να διασώζει πολλά αντικείμενα που μας δίνουν ένα δείγμα της περασμένης ζωής του χωριού μας.